Algemeen nieuws, OGO

Landelijke Kinderverkiezingen: De Kiem kiest

Onder toeziend oog van de leden van het Kiem stembureau, bemand door 4 leerlingen uit de groepen 5, 6, 7 en 8, hebben alle leerlingen uit deze groepen op dinsdag 16 maart hun stem uitgebracht: 90 in totaal. Daarmee scharen ze zich als enige Enschedese school, in het goede gezelschap van de ruim 6.600 leerlingen die landelijk hun stem uitbrachten op kinderverkiezingen.nl.

 

Grondig onderzoek
Stemmen, zo beseffen de kinderen zich, is heel belangrijk. Aan het uitbrengen van hun stem, ging dan ook een grondig onderzoek vooraf: Hoe wordt Nederland bestuurd? Wat is een democratie eigenlijk? Welke politieke partijen zijn er in Nederland? Wat zijn hun standpunten?
De partijprogramma’s werden doorgespit en de belangrijkste politieke thema’s werden vergeleken. Waar gaat het bij deze partij vooral om? Investeren in veiligheid, zorg, onderwijs, duurzame energie, woningen, belasting verlaging? Je kunt het geld als land natuurlijk maar één keer uitgeven. De ontdekkingen werden aan elkaar gepresenteerd. Zo leren we van elkaar!

 

Peiling

Voordat ze ‘voor het echie’ gingen stemmen op het Kiem stembureau, werd er in groep 5/6 een peiling gehouden. Groen Links was met 11 stemmen de overgrote winnaar. “Juf, GroenLinks heeft gewonnen, dat komt door onze presentatie, ” aldus een trotse groep 6 ‘er. Later die dag, toen de schooluitslag er was, sprong hij helemaal een gat in de lucht.

 

Nipte overwinning

Met 1 stem verschil ging GroenLinks er op De Kiem met de winst vandoor. Op de voet gevolgd door de VVD en de Partij voor de Dieren. Ook in de landelijke uitslagen van De Kinderverkiezingen krijgen deze partijen de meeste stemmen. Al ging daar de eerste plaats naar de VVD en behaalde GroenLinks er een tweede plek.

 

Kiest u De Kiem?
Bent u benieuwd naar de manier waarop wij op CBS De Kiem ons OGO-onderwijs betekenisvol maken en verbinden aan maatschappelijke thema’s? Lees er alles over op www.dekiemvco.nl of maak een coronaproof afspraak voor een rondleiding en ontdek het zelf.